dziko rosn─ůca pokrzywa

Pokrzywa – chwast, zio┼éo czy lekarstwo?

Pokrzywa to doskonale znana nam wszystkim ro┼Ťlina. Chocia┼╝ wydaje si─Ö przydro┼╝nym chwastem, dotkni─Öcie kt├│rego owocuje parz─ůcymi b─ůblami, posiada wiele w┼éa┼Ťciwo┼Ťci prozdrowotnych. Wystarczy dowiedzie─ç si─Ö, jak jej u┼╝ywa─ç, by czerpa─ç korzy┼Ťci z tej ro┼Ťliny.

Pokrzywa –┬áchwast czy mo┼╝e co┼Ť wi─Öcej?

Pokrzywa to ro┼Ťlina, kt├│r─ů ka┼╝dy dobrze zna. W stanie dzikim wyst─Öpuje na niemal wszystkich kontynentach: Europie, Azji, Afryce P├│┼énocnej, Ameryce P├│┼énocnej. Wi─Ökszo┼Ť─ç my┼Ťli o niej jako o parz─ůcym zielsku. Przywykli┼Ťmy uwa┼╝a─ç, ┼╝e przyk┼éadem chwastu jest w┼éa┼Ťnie pokrzywa – zastosowanie jej jednak jest szerokie zar├│wno na skal─Ö przemys┼éow─ů, jak i w domowej „medycynie”.

Pokrzywa – w┼éa┼Ťciwo┼Ťci i dobroczynny wp┼éyw na organizm cz┼éowieka

W┼éa┼Ťciwo┼Ťci pokrzywy┬ás─ů zaskakuj─ůco rozleg┼ée. Ro┼Ťlina ta wp┼éywa pozytywnie na wiele aspekt├│w organizmu ludzkiego, wspomagaj─ůc jego prawid┼éowe funkcjonowanie.┬áPr├│cz szerokich w┼éa┼Ťciwo┼Ťci leczniczych, ┼╝e┬ápokrzywa na odchudzanie┬áto ┼Ťwietne rozwi─ůzanie dla os├│b pragn─ůcych zrzuci─ç kilka kilogram├│w. Picie herbaty z pokrzywy przyspiesza bowiem przemian─Ö materii w organizmie. Prozdrowotna herbatka, kt├│ra dodatkowo odchudza! Ta metoda wydaje si─Ö wprost stworzona dla tych, kt├│rzy nie przepadaj─ů za ─çwiczeniami. Jednak┬ásportowcy, mniej lub bardziej amatorscy, te┼╝ j─ů doceni─ů. Napar z pokrzywy po wystygni─Öciu doskonale orze┼║wia.

Li┼Ťcie pokrzywy Ilo┼Ť─ç Czas parzenia
Świeże kilka sztuk 0,5 min
Suszone 1 ÔÇô 2 ┼éy┼╝eczki 1 ÔÇô 2 minuty

Zanim przyrz─ůdzisz jednak herbat─Ö z pokrzywy wed┼éug wskazanej metody, zapoznaj si─Ö z przeciwwskazaniami co do jej picia!

Pokrzywa – przeciwwskazania co do picia napar├│w z niej i przyjmowania jej w innej formie

Pokrzywa przeciwwskaza┼ä┬áposiada┬ástosunkowo ma┼éo. Jednak jak w przypadku ka┼╝dego lekarstwa czy cho─çby zio┼éa, przed zastosowaniem pokrzywy nale┼╝y zapozna─ç si─Ö z┬álist─ů przeciwwskaza┼ä co do ich stosowania.

Pierwsz─ů grup─ů os├│b, kt├│ra nie powinna u┼╝ywa─ç pokrzywy s─ů osoby cierpi─ůce na nowotw├│r macicy, polipy, mi─Ö┼Ťniaki czy krwawienia narz─ůd├│w rodnych. Chocia┼╝ pokrzywa ma w┼éa┼Ťciwo┼Ťci zmniejszaj─ůce ryzyko zachorowania na nowotw├│r, w przypadku nowotworowych schorze┼ä narz─ůd├│w rodnych mo┼╝e jeszcze pogorszy─ç sytuacj─Ö pacjenta.┬áDo tej grupy zaliczaj─ů si─Ö te┼╝ osoby ze schorzeniami nerek albo po zabiegach chirurgicznych.

wysuszone li┼Ťcie pokrzywy

Kolejn─ů grup─ů, kt├│ra powinna zachowa─ç szczeg├│ln─ů ostro┼╝no┼Ť─ç s─ů cukrzycy, poniewa┼╝ pokrzywa obni┼╝a ilo┼Ť─ç cukru w organizmie. Nie jest wykluczone, by cukrzyk stosowa┼é pokrzyw─Ö, jednak nale┼╝y tak─ů decyzj─Ö zawsze skonsultowa─ç z lekarzem.

Ponadto, kiedy w organizmie jest nadmiar ┼╝elaza, tak┼╝e warto ograniczy─ç stosowanie pokrzywy, kt├│ra jeszcze ten poziom podnosi.

Nie ma natomiast przeciwwskaza┼ä w przyjmowaniu pokrzywy dla kobiet w ci─ů┼╝y. Wr─Öcz przeciwnie, pokrzywa w ci─ů┼╝y jest zalecana, gdy┼╝ wzbogaca organizm w wiele witamin i minera┼é├│w. R├│wnie┼╝ po porodzie napary z pokrzywy warto przyjmowa─ç, zwi─Ökszaj─ů one bowiem produkcj─Ö mleka.

Herbata z pokrzywy – jak j─ů przygotowa─ç i jak cz─Östo pi─ç?

Herbata z pokrzywy lub napar z pokrzywy to napoje, kt├│re mo┼╝na dosta─ç w ka┼╝dej aptece czy nawet markecie. Jednak┼╝e┬ámo┼╝na tak┼╝e przygotowa─ç taki specyfik samodzielnie. Jak to zrobi─ç? Bardzo prosto! Wystarczy kilka li┼Ťci ┼Ťwie┼╝ych b─ůd┼║ ┼éy┼╝eczk─Ö li┼Ťci suszonych zala─ç wrz─ůtkiem. Napar ze ┼Ťwie┼╝ych li┼Ťci parzy si─Ö ju┼╝ w p├│┼é minuty. Susz wymaga nieco wi─Öcej czasu: od minuty do dw├│ch minut. Nie ma te┼╝ przeciwwskaza┼ä, by parzy─ç herbat─Ö z pokrzywy d┼éu┼╝ej – wtedy napar b─Ödzie po prostu intensywniejszy i b─Ödzie mia┼é silniejsze dzia┼éanie. Podczas parzenia warto przykry─ç szklank─Ö spodeczkiem, ┼╝eby nie dopu┼Ťci─ç do ulotnienia si─Ö cennych substancji wraz z par─ů.┬áI voil├á, pokrzywa do picia gotowa!

napar ze ┼Ťwie┼╝ej pokrzywy

Picie pokrzywy┬ájest na og├│┼é bezpieczne. Niemal nie wyst─Öpuj─ů skutki uboczne. Warto jednak zachowa─ç pewien umiar na wszelki wypadek. Herbat─ů z pokrzywy mo┼╝na zast─ůpi─ç zwyk┼é─ů herbat─Ö i pi─ç j─ů dwa, trzy razy dziennie. Niekt├│re poradniki zalecaj─ů te┼╝ picie pokrzywy tylko raz dziennie, na czczo, w celu jak najlepszego wykorzystania jej┬áoczyszczaj─ůcych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci.

„Przedawkowanie” pokrzywy mo┼╝e prowadzi─ç do nadmiernego wyp┼éukania soli i minera┼é├│w z organizmu, dlatego lepiej nie przekracza─ç porcji 4 herbatek dziennie. U os├│b wra┼╝liwych na tego typu przypad┼éo┼Ťci mog─ů wyst─ůpi─ç te┼╝ dolegliwo┼Ťci ┼╝o┼é─ůdkowe, jednak s─ů to rzadkie przypadki.

Pokrzywa – w┼éa┼Ťciwo┼Ťci lecznicze i┬áoczyszczaj─ůce organizm

W┼éa┼Ťciwo┼Ťci lecznicze pokrzywy od wiek├│w znane i cenione by┼éy w medycynie ludowej. Domowe zio┼éolecznictwo i amatorskie znachorstwo to jednak nie koniec jej wykorzystania. R├│wnie┼╝ i wsp├│┼éczesne zio┼éolecznictwo docenia zalety pokrzywy. Oto przyk┼éady w┼éa┼Ťciwo┼Ťci leczniczych pokrzywy:

  • dzia┼éa przeciwzapalnie;
  • ┼éagodzi b├│le reumatyczne;
  • jest moczop─Ödna, dzi─Öki temu wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, a nawet ┼éagodzi objawy przerostu prostaty w niezaawansowanym stadium,
  • obni┼╝a poziom cukru we krwi;
  • obni┼╝a poziom cholesterolu we krwi;
  • zapobiega anemii;
  • zmniejsza ryzyko nowotwor├│w;
  • ma dzia┼éanie antyalergiczne;
  • podnosi odporno┼Ť─ç.

Pokrzywa – leczniczy chwast

Pokrzywa, mimo, ┼╝e jest chwastem, jest tak┼╝e ro┼Ťlin─ů bogat─ů w cenne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci lecznicze i inne, z kt├│rych warto skorzysta─ç. Czy to w celach zdrowotnych, czy ┼╝eby si─Ö odchudzi─ç, czy po prostu orze┼║wi─ç, pokrzyw─Ö warto pi─ç.


Bibliografia

  1. I. Aleksandrowicz: Pokrzywa zwyczajna jako superfood, Journal of NutriLife, 2019
  2. Piszcz, P.┬á G┼é├│d, B. K.┬á W┼éa┼Ťciwo┼Ťci antyoksydacyjne zi├│┼é zbadane ro┼╝nymi metodami, Camera Separatoria, 2016
Ten wpis został opublikowany w Artykuły dnia , przez .

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *