kubek z zaparzon─ů zielon─ů herbat─ů

Zielona herbata

Zielona herbata jest napojem docenianym przez ludzi od tysi─ůcleci, a najwi─Öksz─ů popularno┼Ť─ç zyska┼éa dzi─Öki w┼éa┼Ťciwo┼Ťciom wspomagaj─ůcym odchudzanie i oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn. Jest jednym z najcz─Ö┼Ťciej spo┼╝ywanych napar├│w na ┼Ťwiecie. Nazywana jest cz─Östo „kr├│low─ů herbat”, poniewa┼╝ jej historia liczy ponad 5000 lat. Jakie s─ů w┼éa┼Ťciwo┼Ťci zielonej herbaty? Czy istniej─ů przeciwwskazania do jej spo┼╝ywania? Jak parzy─ç zielon─ů herbat─Ö?

Zielona herbata – w┼éa┼Ťciwo┼Ťci ro┼Ťliny

Napar z zielonej herbaty posiada bardzo du┼╝o witamin oraz minera┼é├│w, kt├│re pozytywnie wp┼éywaj─ů na funkcjonowanie organizmu. S─ů to:

Witaminy Minerały
B1 Wapń
B2 ┼╗elazo
B5 Magnez
K S├│d
PP Mied┼║
C Fosfor
E Mangan
K Fluor
Krzem
Jod

Działanie zielonej herbaty:

  • dodaje energii,
  • wspomaga organizm zmniejszaj─ůc prawdopodobie┼ästwo zawa┼éu serca, udaru m├│zgu
  • reguluje ci┼Ťnienie krwi i stymuluje kr─ů┼╝enie,
  • dzia┼éa wspomagaj─ůco w leczeniu reumatyzmu,
  • obni┼╝a poziom z┼éego cholesterolu,
  • dzi─Öki w┼éa┼Ťciwo┼Ťciom przeciwutleniaj─ůcym op├│┼║nia procesy starzenia organizmu,
  • zwi─ůzki zawarte w li┼Ťciach – katechina i tanina – posiadaj─ů dzia┼éanie antynowotworowe,
  • wspomaga metabolizm i usuwanie zb─Ödnych produkt├│w przemiany materii,
  • wspomaga odchudzanie,
  • stymuluje wydzielanie ┼╝├│┼éci.

ususzona naturalna zielona herbata

Czym jest zielona herbata?

Historia zielonej herbaty owiana jest wieloma mitami i legendami, ale najbardziej prawdopodobna z nich m├│wi o chi┼äskim zielarzu o imieniu Sheng Nong, kt├│ry w roku 2737 przed nasz─ů er─ů dokona┼é ciekawego odkrycia – podczas gotowania wody, przypadkowo do garnka wpad┼éy mu li┼Ťcie zielonej herbaty tworz─ůc aromatyczny wywar. Istnieje wiele gatunk├│w zielonej herbaty, kt├│re r├│┼╝ni─ů si─Ö mi─Ödzy sob─ů wygl─ůdem li┼Ťci, smakiem, zapachem oraz zawarto┼Ťci─ů teiny, kt├│ry stanowi odpowiednik kofeiny, dlatego dobrze zaparzona herbata potrafi lepiej postawi─ç na nogi ni┼╝ kubek kawy. Teina jest zwi─ůzkiem dzia┼éaj─ůcym ┼éagodniej ni┼╝ kofeina zawarta w kawie. Pierwszy napar zielonej herbaty dzia┼éa pobudzaj─ůco na organizm, poniewa┼╝ zawiera spore ilo┼Ťci teiny, natomiast drugi napar dzia┼éa relaksuj─ůco i odpr─Ö┼╝aj─ůco.

Zielona herbata – przeciwwskazania

Zielona herbata, mimo, ┼╝e posiada bardzo du┼╝o┬áprozdrowotnych┬áw┼éa┼Ťciwo┼Ťci, nie nadaje si─Ö dla ka┼╝dego. Napar z zielonej herbaty nie jest zalecany kobietom w ci─ů┼╝y oraz w okresie laktacji, osobom w podesz┼éym wieku, dzieciom do lat 10 oraz osobom cierpi─ůcym na nadci┼Ťnienie t─Ötnicze, jaskr─Ö i choroby uk┼éadu krwiono┼Ťnego i serca.

Zielona herbata – jak cz─Östo pi─ç, aby nie przedawkowa─ç?

Paracelsus powiedzia┼é kiedy┼Ť: „Wszystko jest trucizn─ů i nic nie jest trucizn─ů, bo tylko dawka czyni trucizn─Ö”. To samo dotyczy zielonej herbaty. Mimo, ┼╝e s┼éynie ona ze swoich dobroczynnych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci, nie nale┼╝y przesadza─ç z jej ilo┼Ťci─ů, poniewa┼╝ mo┼╝e oddzia┼éywa─ç r├│wnie┼╝ negatywnie na organizm. Nale┼╝y pami─Öta─ç o tym, ┼╝e katechiny, kt├│re zawarte s─ů w zielonej herbacie mog─ů negatywnie wp┼éywa─ç na wch┼éanianie i dystrybucj─Ö ┼╝elaza w organizmie, co w konsekwencji mo┼╝e prowadzi─ç do rozwoju anemii.

Ponadto zielona herbata u niekt├│rych os├│b mo┼╝e podra┼╝nia─ç ┼╝o┼é─ůdek, dlatego niewskazane jest jej spo┼╝ywanie na czczo. Nadmiar zielonej herbaty mo┼╝e prowadzi─ç do wyp┼éukiwania wapnia z organizmu, co mo┼╝e by─ç niebezpieczne w przypadku os├│b cierpi─ůcych na choroby takie jak osteoporoza czy osteopenia. Zielona herbata w ci─ů┼╝y┬ámo┼╝e by─ç spo┼╝ywana, ale w niewielkich ilo┼Ťciach, poniewa┼╝ os┼éabia ona dzia┼éanie kwasu foliowego, co mo┼╝e mie─ç negatywny wp┼éyw na rozw├│j uk┼éadu nerwowego rozwijaj─ůcego si─Ö dziecka. Ponadto zielona herbata na noc wspomaga metabolizm, co przyspiesza odchudzanie. Je┼Ťli jednak pijemy napar na noc, wybierajmy ten z drugiego parzenia – b─Ödzie dzia┼éa┼é relaksuj─ůco i uspokajaj─ůco, a nie pobudzaj─ůco, jak napar z pierwszego parzenia.

Herbata matcha – czym r├│┼╝ni si─Ö od klasycznej zielonej herbaty?

Herbata matcha to zielona herbata w proszku o intensywnie zielonym zabarwieniu. Od wielu lat uwa┼╝ana jest za najcenniejszy rodzaj zielonej herbaty pochodz─ůcy z Japonii. Jej produkcja jest bardzo ograniczona ze wzgl─Ödu na warunki plantacji. Matcha posiada bardzo du┼╝─ů ilo┼Ť─ç kofeiny, ale du┼╝─ů rol─Ö odgrywa w niej zawarto┼Ť─ç L-teaniny – aminokwasu posiadaj─ůcego w┼éa┼Ťciwo┼Ťci relaksuj─ůce, kt├│ry w po┼é─ůczeniu z kofein─ů daje efekt „czujno┼Ťci”, kt├│ry utrzymuje si─Ö kilka godzin i nie ko┼äczy si─Ö gwa┼étownym spadkiem energii, jak w przypadku kawy. G┼é├│wna r├│┼╝nica pomi─Ödzy zielon─ů herbat─ů a match─ů polega na jej uprawie – krzewy herbaty matcha s─ů os┼éoni─Öte przed bezpo┼Ťrednim dzia┼éaniem promieni s┼éonecznych na 20-30 dni przed zbiorem li┼Ťci, co powoduje wzrost chlorofilu w li┼Ťciach, a co za tym idzie – zwi─Ökszenie produkcji aminokwas├│w. Kolejn─ů r├│┼╝nic─ů jest zawarto┼Ť─ç kofeiny.

W zwi─ůzku z tym, ┼╝e li┼Ťcie matchy s─ů mielone jest ona silniejsza i bardziej pobudzaj─ůca ni┼╝ zwyk┼éa zielona herbata – kofeina zawarta w jednej fili┼╝ance naparu z zielonej herbaty┬áwynosi tylko ok. 35 mg, natomiast jedna fili┼╝anka matchy przygotowana z 4 ┼éy┼╝eczek proszku zawiera oko┼éo 280 mg kofeiny. Ponadto matcha zawiera 3 razy wi─Öcej (w przypadku zielonej herbaty wysokiej jako┼Ťci) lub a┼╝ 137 razy wi─Öcej (w przypadku zielonej herbaty niskiej jako┼Ťci) przeciwutleniaczy, g┼é├│wnie katechin, kt├│re wspomagaj─ů zwalczanie stan├│w zapalnych oraz chroni─ů kom├│rki i tkanki przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym.

Zaparzona herbata matcha

Jak parzy─ç zielon─ů herbat─Ö? – spos├│b na doskona┼éy napar

Parzenie zielonej herbaty to nie┼éatwa sztuka, ale warto si─Ö jej nauczy─ç, aby nasza herbata zachowa┼éa sw├│j smak, aromat i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci. Na smak naparu wp┼éyw maj─ů takie parametry jak temperatura, gramatura i czas parzenia. Najcz─Ö┼Ťciej stosuje si─Ö proporcje: 1 gram herbaty na 100 g wody. Je┼Ťli chcemy osi─ůgn─ů─ç jak najlepszy efekt, potrzebujemy do zaparzania:

  • naczynia do zaparzania herbaty,
  • naczynia do przelania herbaty,
  • sitka,
  • termometru.

Do┬árytua┼éu parzenia najlepsza b─Ödzie woda mi─Ökka, kt├│ra nie zawiera nadmiernej ilo┼Ťci jon├│w wapnia, magnezu i ┼╝elaza. Tak─ů wod─Ö mo┼╝emy uzyska─ç filtruj─ůc j─ů przez, na przyk┼éad, odpowiedni dzbanek filtruj─ůcy. Czas zaparzania dla ka┼╝dej herbaty jest inny, ale ┼╝adnej herbaty nie powinno parzy─ç si─Ö d┼éu┼╝ej ni┼╝ 3 minuty. W przypadku zielonej herbaty optymalny czas parzenia to 2-3 minuty. D┼éu┼╝sze zaparzanie herbaty mo┼╝e powodowa─ç wydzielanie garbnik├│w, kt├│re odpowiadaj─ů za gorzki i cierpki smak herbaty. Temperatura jest kolejnym czynnikiem odpowiadaj─ůcym za smak i aromat naszej herbaty. W przypadku naparu z zielonej herbaty optymalna temperatura to ok. 70-80 ┬║C.

Pozostaje pytanie: czy warto pi─ç zielon─ů herbat─Ö? Jak najbardziej! Zielona herbata posiada szereg dobroczynnych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci dla naszego organizmu: ma dzia┼éanie przeciwutleniaj─ůce, w jej sk┼éad wchodz─ů polifenole i katechiny, kt├│re przyczyniaj─ů si─Ö do zmniejszania powstawania i szkodliwego dzia┼éania wolnych rodnik├│w w organizmie. Ponadto dzia┼éa reguluj─ůco na ci┼Ťnienie krwi i stymuluje kr─ů┼╝enie, obni┼╝a poziom z┼éego cholesterolu, wspomaga metabolizm i dodaje energii.


Bibliografia

  1. A. Sta┼äczyk, U. Skolimowska, A. W─Ödzisz, Zawarto┼Ť─ç garbnik├│w w zielonych i czarnych herbatach oraz w┼éa┼Ťciwo┼Ťci antybakteryjne metanolowych wyci─ůg├│w, Zak┼éad Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w ┼üodzi NR4, 2008, str. 976ÔÇô980
Ten wpis został opublikowany w Artykuły dnia , przez .

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *